Resepi Rendang Ayam Utara Sedap dan Mudah

resepiayamsimple.com – Assalamuallaikum dan Salam Sejahtera semua. Semoga kawan semua selalu sihat and peroleh rezeki berlimpah everyday. Kali ni saya nak kongsikan resepi rendang ayam utara yang sedap bangkitkan selera tu. Resepi ni dah famous kali in Malay kerana kesedapan and kemudahan memasaknya. Untuk kawan penggemar resepi rendang ni boleh try at home. But sebelum itu sedia bahan-bahan seperti dibawah ni. Bahan-bahan yang mudah didapat sahaja. Oke langsung sahaja semak resepi rendang ayam utara ni.

 

Resepi Rendang Ayam Utara Sedap dan Mudah

Bahan-Bahan:

Bahan untuk di kisar

  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 biji bawang besar
  • 2 cm kunyit hidip
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai, hiris nipis
  • 10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Pencen Paling Sedap dan Simple

Bahan-bahan berkaitan lain

  • 1 kg ayam, potong ikut selera anda
  • 3 sudu besar kerisik
  • 2 senduk minyak, untuk menumis
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
  • 2 keping asam keping
  • 2 sudu besar sos tiram

Baca Juga : Resepi Ayam Grill Mudah dan Sedap Terbaik

Cara-cara untuk memasak:

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dari kuali dan asingkan.
  2. Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
  3. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, serai dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan masak seketika.
  5. Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
  6. Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.

Tips:

  • Jika anda rasa minyak terlalu banyak tidak mengapa, kerana minyak yang banyak memudahkan proses untuk memasak bahan kisar. Minyak boleh dibuang sedikit apabila kuah rendang sudah dimasak.

Hurrmmm sedap best lah kalau ingat masakan kat kedai tu. But buatan sendiri belum pasti enaknya. Oleh itu kawan yang nak cuba tak boleh patah semangat. Keep try yer. Saya pon demikian selalu cuba kalau hasil tak memuaskan. Resepi ni boleh kawan hidangkan saat jamuan makan petang or lainnya. Oke sekian kongsi resepi rendang ayam utara yang sedap ni. Semoga berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Pengantin Paling Sedap

Leave a Reply