Resepi Rendang Ayam Tua Sedap Wajib Cuba

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua kawan terbaik. Semoga dah menjemput rezeki berganda hari ni and esok. Kali ni saya nak kongsikan resepi rendang ayam tua or rendang ayam pencen. Kenapa pencen? Kerana ayam tu dah stop betelur. So daripada tak produktif masak saja utk makan petang. Untuk kawan penggemar nasi rendang ayam pantas cuba la resepi ni. Kerana resepi ni memang sedap and famous. Boleh pulak kawan cuba step by step resepi rendang ayam tua ni seperti resepi dibawah ni. Jom Semak

Resepi Rendang Ayam Tua Sedap Wajib Cuba

 

Bahan-bahan:

  • Sedia 2 ekor ayam tua dipotong
  • Sedia 1 helai daun kunyit – disiat
  • Sedia 2 helai daun limau purut dihiris
  • Sedia 2 keping asam gelugur
  • Sedia 4 sudu besar kerisik
  • Sedia 4 sudu besar cili kisar
  • Sedia 1 sudu besar rempah kari
  • Sedia Santan secukupnya
  • Sedia 12 biji bawang merah*
  • Sedia 6 biji bawang putih*
  • Sedia 2 in halia*
  • Sedia 1 1/2 in lengkuas*
  • Sedia 1 1/2 in kunyit*
  • Sedia 6 btg serai*
  • Sedia 6 biji buah keras*
  • Sedia 2 sudu besar ketumbar*
  • Sedia 1 sudu besar jintan manis* (Semua bahan * dikisar halus)

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Tepung Rangup dan Mudah

Cara-cara Memasak:

  1. Kupas semua bawang , halia , lengkuas dan kunyit kemudian serai diracik kecil . Cili kering pula direbus supaya menjadi kembang dan toskan airnya dulu . Semua bahan ni dikisar sampai hancur lumat .
  2. Masukkan ayam dan bahan kisar dahulu ke dalam kuali serta digaul rata supaya menjadi mesra . Kemudian masukkan santan cair dan kacau lagi biarkan sampai rendang mendidih kacau sekali-sekala rendang . Jika ayam masih liat tambah la sedikit air lagi dan biarkan sampai ayam lembut serta kuah rendang menjadi agak kering/sedikit.
  3. Bila ayam sudah empuk masukkan daun limau purut yang dicarik-carik , daun kunyit yang dipotong nipis , kerisik , garam dan serta santan pekat . Terus kacau rendang supaya semua bahan sama rata dan massukkan garam .
  4. Biarkan kuah mendidih terus kacau dan balik-balikkan ayam supaya masak sama rata .
  5. Bila kuah sudah semakin pekat dan hampir kering terus la mengacau lagi rendang ayam ini supaya tak menjadi hangit dibahagian pemukaaan dalam kuali. Sebaiknya gunakan kuali non stick sebab mudah untuk mengacau , kuah dan ayam pun tak mudah hangit . Bila rendang dah masak boleh la ditutup api dapur dan boleh la dihidangkan bersama ketupat atau dimakan dengan nasi .

    Hurm sedap terbaik resepi rendang ayam pencen ni. Korang tak perlu berpusing pasal ide resepi kerana disini saya dah banyak berkongsi resepi. Resepi ni boleh kawan cuba buat utk makan petang or makan tengah hari. Elok pulak kawan hidangkan saat pesta pernikahan. Oke sekian kongsi resepi rendang ayam tua or pencen ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Peanut Butter Mudah dan Sedap

Leave a Reply