Resepi Rendang Ayam Kelantan Mudah dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua. Semoga rakan healthy always. Dah siap tuk belajar masak-masak with me? Coz saya nak sering kongsikan resepi di sini. So dont forget to visit my blog and stay up to date. Oke saya nak kongsikan resepi rendang ayam Kelantan. Niat hati dah lama pengen kongsi tu resepi buat rakan. But recently kesihatan anak menurun so im focused to solved that. Saya dah banyak kali masak-masak resepi ni and boleh dibilang ahli in my family. My family tak pernah jemu sama masak ni cos memang asli sedap. Oleh itu saya langsung ja kongsikan resepi spesial buat rakan.

Resepi Rendang Ayam Kelantan Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Rendang Ayam Kelantan :

  • 1 ekor ayam (lebih kurang 1½ kg)
  • 15 biji bawang merah kecik atau 5 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • halia sebesar ibu jari
  • 10 biji cili merah (tapi kjee tambah 5 biji cili api dan 5 biji cili kering utk pedas)
  • 2 helai daun kunyit diracik cam bunga rampai.
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 2 cawan pati santan
  • garam
  • sedikit gula

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Goreng Berempah Simpel dan Sedap

Cara-Cara Penyediaan Rendang Ayam Kelantan :

  1. Potong ayam ikut suka.
  2. Kisar semua bahan tumis kecuali serai, daun limau purut dan daun kunyit.
  3. Tumis sampai garing.
  4. Masukkan serai yang telah diketuk-ketuk.
  5. Apabila sudah terbit minyak, masukkan ayam.
  6. Gaul sampai sebati dengan rempah.
  7. Masak guna api sederhana sehingga ayam tu kecut.
  8. Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan sedikit gula.
  9. Masak lagi sehingga kauhnya pekat.
  10. Jika inginkan ia berkuah atau suka yang kering, adjust sendiri masa memasak.
  11. Apabila sudah masak, padam api dan taburkan daun kunyit.
  12. Walaupun resipi ori tidak letak asam keping, kadang-kadang Kjee letak jugak.

Mudah dan sedap yerk. Rasa rindu sangat-sangat sama masakan ni. Entry sahaja saya terbuai dengan kesedapan masakan ni. Masakn ni sangat elok dihidangkan Ceremoby Hari Raya. Masakan ni rasa perfect dengan Nasi Impit or Lemang. So rakan tak usah ragu try at home. Saya sungguh yakin rakan can try at home with max result. Oke sekian entry kali ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Sedap dan Mudah

Pencarian Resepi:

Leave a Reply