Resepi Rendang Ayam Cili Padi Sedap Istimewa dan Simple

resepiayamsimple.com – Assalamuallaikum and salam Sejahtera semua kawan terbaik. Hari ni dah buat baik apa je? Semoga kebaikan selalu bersama kawan. Kali ni saya nak berkongsi again. Biasa pasal resepi. Saya nak berkongsi resepi rendang ayam cili padi yang sedap and lazat pedas tu. Siapa disini yang tak suka panas and pedas. Harap tak cuba resepi ni. Nah untuk kawan yang suka pedas and panas boleh cuba resepi ni. Resepi rendang ayam cili padi memang sikik panas but keranan panas and pedas tu sehingga menyelerakan kita semua. Untuk kawan yang nak cuba sila sedia bahan-bahan seperti bawah ni. Jom semak langsung sahaja resepi nya.

Resepi Rendang Ayam Cili Padi Sedap

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 helai daun kunyit-hiris halus
  • 2 sudu besar kerisik
  • 400ml santan (kotak kecil) + 100ml air
  • Minyak untuk menumis

Bahan kisar:

  • 3 labu bawang besar
  • 12 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 inci halia
  • 3 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 6-8 batang serai-hiris
  • 10-20 biji cili padi-ikutlah tahap kepedasan korang
  • 1/2 cawan cili kering kisar

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Kampung Simple dan Paling Sedap

Cara-cara Memasak :

  1. Ayam dipotong ikut suka, dibasuh dan ditoskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam dan gaul biar sebati dengan bahan kisar tadi. Guna api sederhana tau!
  4. Biarkan hingga ayam kecut.
  5. Masukkan santan, kerisik, asam gelugor dan daun limau purut. Masukkan juga garam. Biar rendang mereneh hingga dapat kepekatan kuah yang diingini.
  6. Masukkan daun kunyit. Rasakan garamnya. Kalau perlu masukkan sedikit gula. Tutup api.
  7. Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih atau pun nasi impit ataupun rendang..yummehh…

Hurm sedap and pedas terbaik. Memang la terlalu pedas tak elok untuk stomach so suaikan kemampuan pedas kawan yer. Untuk yang nak cuba resepi ni boleh hidangkan saat jamuan makan petang or makan tengah hari. Kawan tak boleh berputus arah dengan hasil nya yer kerana saya pon demikian. Saya cuba again and again sampai hasil suai selera. Oke sekian kongsi resepi rendang ayam cili padi ni. Semoga berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah Simple dan Sedap

Leave a Reply