Resepi Rendang Ayam Pedas Chef Wan Sedap dan Wajib Cuba

resepiayamsimple.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera kawan semua. Apa khabar hari ni? Semoga sihat selalu kawan sehati. Kali ni saya nak berkongsi resepi rendang ayam pedas chef wan yang famous tu. Oke siapa yang tak kenal chef celebrity ni? pasti lah dah kenal semua kerana memang sering muncul di iklan tv. hasil karya nya pon tak perlu disanksikan kerana sedap and lazat terbaik. Diantara resepi nya iaitu resepi rendang ayam pedas chef wan ni. Untuk kawan yang nak buat boleh sedia bahan-bahan seperti dibawah. Memang sikik berbeza kerana saya modification litle bit. Bahan dah sedia next ikuti cara resepi rendang ayam pedas chef wan ni ya.

Resepi Rendang Ayam Chef Wan Sedap

Bahan-bahan :

  • 4 sudu bsr minyak masak
  • 500 g ayam
  • 1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar
  • 2 batang serai diketuk
  • 2 keping asam keping
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 cwn santan
  • 1 cwn air
  • 3 Sudu bsr kerisik ( saya x letak sbb malas nak buat kerisik)
  • 1 usud besar gula melaka
  • sedikit garam
  • 2~3 biji buah asam belimbing buluh (saya x letak sebb tak ado)
  • 1 helai daun basil ( ni pun saya x ado)

Bahan-bahan kisar :

  • 10 bj bwg putih
  • 8 bji bwg kecil
  • 15 bj cili padi ( nak pedas bole letak lebih)
  • 6 bj cili kering
  • 10 g halia
  • 10 g lengkuas
  • 10 g kunyit hidup

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Cili Padi Sedap Istimewa dan Simple

Cara-cara Memasak :

  1. Satukan bahan kisar dan kisar sebati
  2. Panaskan mykgoreng bahan kisar sehinggga pecah myk
  3. Bila bahan tumisan dah pecah myk addkan ayam.Kacau rata biar mesra dengan bahan tumisan.
  4. Kemudian addkan lada hitam,serai,daun limau purut,asam keping,santan dan juga air.Kacau rata dan biar semua banahn mendidih dan ayam masak.
  5. Add kerisik,garam serta gula melaka.kacau rata dan biar mendidih lagi sehingga kuah memekat.
  6. Add daun basil.Biar merenh 2~ 3 minit dan tutup api serta bolelah dihidangkan bersama nasi puith or nasi minyak dan nasi masak lain.

Sedap nyerrr. Memang resepi rendang ayam pedas chef wan ni terbaik. Untuk kawan yang tak gemar pedas boleh kurangkan cili nya yer. Untuk anak pon demikian. Oke sekian kongsi resepi rendang ayam pedas chef wan ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Kampung Simple dan Paling Sedap

Leave a Reply