Resepi Nasi Kari Ayam Simpel dan Sedap

Assalamualaikum rakan resepiayamsimple.com Hayo Siapa nak belum dengar nasi kari ayam??? Dengar ja tekak saya tak kuat menahan gurih nay tu kari. Saya rasa rakan rasa juga sama. Kari ayam tu simple sekali masaknya. Oleh itu saya kongsikan resepi spesial buat rakan. Sajian tu sangat elok buat lunch or makan petang. Okelah langsung ja saya kongsikan resepi nasi kari ayam simple dan sedap. Surely rakan baca bahan perlu disiapkan dan cara penyajian jom… Berikut bahan yang harus disiapkan dan cara pembuatannya :

resepi ayam masak kari

Bahan – bahan Resepi Nasi Kari Ayam :

  • 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  • 2 biji kentang (potong dadu)
  • 6 ulas bawang merah (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (hiris halus)
  • 4 cm halia (hiris halus)
  • Bunga lawang
  • Bunga cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Buah Pelaga
  • Daun kari
  • 1 biji santan kelapa
  • 2 paket rempah kari ayam babas yang kecil
  • Gula sikit
  • Garam secukup rasa

Bahan A ) Sediakan bawang merah, bawang putih dan halia untuk ditumis
Bahan B ) Sediakan bawang merah, bawang putih dan halia untuk ditumbuk

Cara – cara Penyediaan Kari Ayam :

  1. Tumis Bahan A sehingga separuh garing
  2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
  3. Masukkan pula Bahan B bersama – sama dengan serbuk kari. Gaul sehingga naik minyak atau garing. Selepas tu masukkan daun kari. Kalau kering sangat, tabah sedikit air.
  4. Masukkan ayam dan sedikit air. Biar sehingga mendidih selepas tu masukkan kentang pula. 5) Bila kentang dah sedikit empuk, anda boleh masukkan santan.
  5. Akhir sekali masukkan garam, kalau pekat sangat tambah air sedikit. Pastu pelankan api sampai naik minyak.
  6. Siap untuk dihidang dan makan dengan nasi putih panas. Petua nak masak Kari Ayam Sedap ni.. tumis rempah dengan api yang pelan dan biar sampai betul2 garing guna banyak bawang merah dan rempah kentang akan pekatkan kuah, so kalau nampak macam pekat sangat..anda boleh tambah air kentang serap air dan garam, pastikan anda letak garam akhir sekali. jangan terus letak air dengan banyak, letak sedikit demi sedikit. (1/2 cawan)

Simpel benar ni masakan. Saya kongsikan sembari terbayang-bayang sedap nyerr tu masak kari ayam. Saya yakin rakan mampu try and eror at home. But jangan banyak-banyak erornya. hiks hiks… Sekian dulu rakan entry kali ini semoga bermanfaat and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Acar Timun Simple dan Sedap

Pencarian Resepi:

Leave a Reply