Resepi Nasi Ayam Goreng Berempah Simpel dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua. Semoga rakan selalu sihat tak kurang sesuatupun. Kali ni saya nak kongsikan resepi berempah biar rasa macam macam namun sedapnya tak terkira. Resepi nasi ayam goreng berempah one of favorit masak masak rakyat semenanjung Malaysia. Walau banyak macam nasi ayam namun nasi ayam satu ni sangat cocok di my tekak. My famili pon jadi suka sama resepi ni. Cuba rakan tengok di kota metropolitan Malaysia banyak macam jom jual masak-masak jenis nasi ayam. Nasi ayam hainan ada, nasi ayam haila ada, nasi ayam paprik pon ada. Oleh itu saya nak cuba kongsikan resepi nasi ayam goreng berempah spesial buat rakan. Tujuannya biar rakan tak perlu lagi la beli tu nasi namun mampu masak sendiri at home. Oke jom langsung aja saya share bahan and cara penyediaannya.

Resepi Nasi Ayam Goreng Berempah Simpel dan Sedap

Bahan-bahan nasi:

  • 4 cawan beras ( 1 cawan beras wangi dan 3 cawan beras basmathi)
  • Air rebusan ayam secukupnya
  • 2-3 sudu butter (kali ini nasi saya macam kurang warna, selepas ini saya akan tambah marjerin untuk warna yang lebih menyerlah)
  • 1/2 kiub pati ayam Maggi
  • 1-2 helai daun pandan
  • Garam dan secubit gula
  • 1-2 inci halia (hiris nipis)

Cara-cara:

  • Basuh beras hingga bersih. Toskan. Masukkan bahan-bahan yang lain dan masak hingga baunya menyelubungi sekalian alam.

Bahan-bahan untuk ayam goreng berempah:

  • 1 ekor ayam
  • 2 1/2 sudu teh ketumbar*
  • 2 1/2 sudu teh jintan manis*
  • 2 1/2 sudu teh jintan putih*
  • 8 batang serai*
  • Sedikit kunyit hidup*
  • 1 labu bawang besar *
  • 3-4 inci halia*
  • 5 ulas bawang putih*
  • Garam
  • Minyak

Cara-cara:

  1. Kisar semua bahan bertanda *, masukkan garam.
  2. Perapkan pada ayam kira-kira satu jam. Goreng dengan api yang perlahan. *untuk menghasilkan habuk gorengan ayam yang berjurai-jurai, jangan potong serai terlalu halus. Untuk satu-satu batang serai tu, cuma potong dua atau tiga bahagian saja, Jadi bila dikisar, ia akan jadi bertali-tali yang lebih panjang.

Baca Juga : Resepi Nasi Kari Ayam Simpel dan Sedap 

Bahan-bahan sos cili:

  • *3 biji cili besar
  • *1 biji tomato
  • *1 ulas bawang putih
  • 3-4 sudu cili kisar
  • air asam jawa
  • Garam dan gula
  • 2-3 sudu apple cider vinegar

Cara-cara:

  1. Kisar bahan bertanda *.
  2. Campurkan dengan cili kisar dan masak dengan api perlahan.
  3. Masukkan air asam jawa, apple cider vinegar.
  4. Perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga pekat.

Satukan hidangan utama dengan sos and ayam. and taraaaa siap dihidangkan nasi ayam goreng berempah ni. Saya yakin rakan mampu mencuba dirumah. Pasti la trial and eror satu dua macam namun jangan banyak-banyak. Oke sekian entry kali ni. Semoga bermanfaat and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Minyak Ayam Masak Merah Acar Timun Simple dan Sedap 

Pencarian Resepi:

Leave a Reply