Resepi Ayam Percik Terengganu Paling Sedap dan Simple

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua rakan. Rakan siap berkongsi resepi with me. Yup lets get it. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi ayam percik terengganu. Siapa tak kenal resepi ni coz famous benar di Malay. Cuba rakan tengok kedai mana tak hidangkan resepi ni dalam menu nye. Resepi ni saya mendapat from pak cik aku datang. Pak cik saya memang top benar about idea resepi nye. Saya pon diajari beliau dalam hal masak-masak. Oleh itu saya berkongsi bersama rakan dalam usaha saling berfaedah. Oke langsung sahaja rakan tengok resepi ni. Simak ye.

Resepi Ayam Percik Terengganu Paling Sedap dan Simple

Bahan-Bahan Ayam percik Terengganu

  • (untuk perap ayam – 5@6 ketul)
  • Bawang merah – 2 biji
  • Ketumbar – 1 sudu kecil
  • Jintan manis – 1 sudu kecil
  • Halia- 1/2 inchi
  • Serai – 1 batang
  • Letak madu sikit

Baca Juga : Resepi Sambal Hijau Ayam Penyet Sedap dan Paling Mudah

Bahan-bahan (utk kuah percik)

  • Bawang merah – 3 biji
  • Halia – 1/2 inchi
  • Asam keping – 1 keping
  • Cili boh – kalau nak kuah merah..kalau nak kuah putih jgn buh..
  • Santan pekat – satu cawan
  • Serai
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara Masak Ayam percik Terengganu

  1. Tumbuk@kisar semua bahan-bahan utk perap ayam..then, lumur pada ayam..perap sekurang2nya setengah jam.
  2. Masak kuah percik ngan didihkan santan. Pastu
    masukkan bawang merah dan halia yang dah ditumbuk atau kisar.
  3. Masukkan cili boh, serai dan asam keping.
  4. Masukkan garam dan gula. Kacau hingga pekat.
  5. Lepas setgh jam, boleh bakar ayam yg diperap tadi.
  6. Siap bakar letak kuah percik tadi atas ayam.
  7. Siap dihidangkan !!

Hmmm sedap nyeerr. Simple pulak resepi ni. Sangat elok buat rakan yang mahu belajar berkongsi resepi like im. Resepi ni tak perlu tunggu hari raye, elok pulak dihidangkan daily. But hari raye pon tak masalah jugak rakan menghidangkan masakan ni. Cuba rakan buat resepi masakan ni, pasti la family pon nagih lahap betul. Jangan lupak berkongsi resepi dari blog ni. Sekian entry kali ni semoga berfaedah. Selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Tok Mudah dan Paling Sedap

 

Pencarian Resepi:

Leave a Reply