Resepi Ayam Percik Merah Pasar Malam Sedap Best

resepiayamsimple.com – Assalamuallaikum dan salam sejahtera kawan semua. Apa khabar hari ni? Dah peroleh rezeki apa sahaja hari ni? Kali ni saya nak berkongsi rezeki iaitu resepi ayam percik merah pasar malam yang ringkas but best sedapnya. Siapa kawan disini yang tak kenal lazat and sedap nya resepi ni. Kalau belum kenal boleh la buat resepi ni at home. Kalau dah kenal pon boleh buat resepi ni at home untuk hidangan makan or lainnya. Awal mula kawan sume harap sedia bahan ayam. Anggaran dua ekor yer. Kalau satu ekor pon boleh. Untuk bumbu satu ekor harap kurangkan quantity bumbu. Oke lah langsung sahaja semak resepinya.

Resepi Ayam Percik Merah Pasar Malam Sedap Best

Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam )

  • 500 gm bawang besar- diblender
  • 50 gm halia – diblender
  • 50 gm lengkuas – diblender
  • 50 gm bawang putih – diblender
  • 5 batang serai – diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

Baca Juga : Resepi Ayam Madu Bakar Merah Simple dan Sedap Menyelerakan

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera

Hurm sedap best ni resepi ayam percik merah pasar malam ni. Saya hidangkan resepi ni saat makan petang and anak-anak pon senang. Oke sekian kongsi resepi ayam percik merah pasar malam ni. Semoga berfaedah untuk kawan and selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Stim Halia Mudah dan Sedap

Untuk kawan saya kongsi pulak faedah ayam tu

Faedah daging ayam

Daging ayam mengandungi, 100 g ayam mengandung air (65 g), tenaga (215 kkal), protein (18 g), lemak (15 g), lemak jenuh (4 g), kolesterol (75 mg), kalsium (11 mg), besi (0,9 mg), magnesitum (20 mg), fosfor (147 mg), kalium (189 mg), natrium (70 mg), dan seng (1,3 mg). Di antara vitamin dalam daging ayam antara lain vitamin C, vitamin B1 ( hiamin), riboflavin, niacin,vitamin B6 (pyridoxamine), folat, vitamin B12, vitamin A,vtoiamin E vitamin D dan vitamin K.

  • Sumber vitamin dan mineral penting: Ayam bukan hanya sumber protein yang sangat baik, tetapi juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang juga sangat baik. Vitamin dan mineral yang ditemui pada ayam sangat banyak, dan berguna untuk berbagai proses dalam tubuh kita. Misalnya, vitamin B berguna untuk katarak, gangguan kulit, kekebalan tubuh, kelemahan, pencernaan, sistem saraf, migrain, gangguan jantung, rambut beruban, kolesterol tinggi, diabetes, dll. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan menguatkan tulang. Vitamin A membantu menjaga penglihatan mata, dan mineral seperti zat besi sangat membantu untuk pembentukan hemoglobin, aktiviti otot, mencegah anemia. Kalium dan natrium adalah elektrolit, fosfor sangat membantu dalam menangani kelemahan, kesehatan tulang, fungsi otak, perawatan gigi dan metabolisme tubuh.
  • Membangunkan otot. Pada daging ayam tanpa lemak, terkandung protein yang lebih banyak. Orang yang ingin membesarkan otot tubuh bolehlah memakan ayam rebus untuk membantu meningkatkan otot tubuh.
  • Daging ayam memiliki kandungan Zink yang dapat mempertahankan nafsu makan secara sihat.
  • Kandungan fosfor dan kalsium pada daging ayam dapat menguatkan tulang.
  • Meskipun daging ayam mengandungi kolesterol, daging ayam juga memiliki niacin yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Pilih daging ayam tanpa lemak dan masak tanpa memakai minyak atau mentega.
  • Ayam kaya dengan mineral yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. , sup ayam panas sangat baik dianbil oleh meraka yang bermasaalah dengan selsema
  • Daging Ayam dapat membantu pertumbuhan anak,sebabnya proten asid amino dalam ayam dapat merangsang pertumbuhan dan tubuh yang lebih kuat.
  • Kandungan selenium pada ayam mengurangi risiko sakit sendi (arthritis) .
  • Dagiang Ayam memiliki vitamin B5 atau asid pantotenat yang mempengaruhi rasa tenang pada saraf,dengan memakan daging ayam dapat meredakan stres yang Anda rasakan.
  • Jantung Anda juga akan lebih sihat dengan memakan daging ayam,senybabnya, daging ayam juga kaya vitamin B6 yang menurunkan kadar homoseistein penyebab serangan jantung.
  • Bagi waita dengan memakan daging ayam sewaktu Haid atau datang bulan , dapat meredakan ketegangan (stress)
  • Bagi lelaki pula ketegangan meningkat hormon testosteron dengan pengambilan daging ayam.

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Berempah Simple dan Sedap

Leave a Reply