Resepi Ayam Percik Kelantan Berkuih Paling Simple and Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua rakan. I hope you in healthy always. Rasa happy bisa entry lagi buat rakan. Berkongsi resepi ayam pelbagai jenis. Bcoz masak-masak ayam banyak jenis. Oleh itu niat hati nak berkongsi bersama rakan about resepi ayam. Kali ni saya nak kongsikan resepi ayam percik Kelantan. Kenape? Coz cuba rakan tengok pasti ada beza resepi percik original and kelantan. Tiap tempat punya ciri masing-masing. Resepi ayam percik kelantan berbeza coz kuih warna putih yang buat ia unik and sedap pasti jom. Oke laa tak usah banyak ragu soal kelezatan resepi ni. Langsung sahaja saya kongsikan resepinya.

Resepi Ayam Masak Kicap Manis Kismis Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan Resepi Ayam Kelantan :

  • 3 keping bahagian dada ayam
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
  • 2 inci halia*
  • 4 batang serai, hiris halus*
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Minang Paling Simpel dan Sedap

Bahan-bahan untuk Rebus Ayam :

  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • 1 inci halia, hiris
  • 1 keping asam gelugor
  • Sikit garam
  • Air untuk merebus

Cara-cara Penyediaan Resepi Ayam Kelantan :

  • For Kuih :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
  • For Ayam :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
  • For Ayam Percik Kelantan :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan

Sedap nyer jom. Resepi ni biasa rakan jumpai di bulan Ramadhan. Hmmm sedap benar terbayang aroma ayam kelantan tu. Masakan ni sangat elok dihidangkan buat your family and son. Oke la sekian kongsi resepi kali ni esok nak sambung lagi. Selamat mencuba.

Baca Juga : 4 Resepi Masakan Ayam Simple Untuk Pikat Hati Ibu Mertua

Pencarian Resepi:

Leave a Reply