Resepi Ayam Percik Chef Wan Paling Sedap dan Mudah

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua. Semoga selalu sihat and dalam lindunganNYA. And jika teman berpusing cari ide resepi ayam, cuba lah tengok blog ni. Kerana saya rajin update blog supaya tetap bisa berkongsi dengan teman. Oke kali ni saye nak kongsikan resepi ayam percik chef wan. Memang la resepi chef ni tiada dua nya. Sangat sedap and pantas teman cuba at home. Oleh itu saye kongsikan resepi supaya teman dapat mencuba dirumah. Oke la tanpa banyak cakap langsung sahaja tengok resepi jom.

Resepi Ayam Percik Chef Wan Paling Sedap dan Mudah

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam
  • 1 liter santan
  • 10 batang serai di titik
  • 6 cm lengkuas di hiris
  • 1/2 helai daun kunyit di hiris halus
  • 1 sudu besar gula merah
  • garam dan gula secukupnya

Bahan kisar :

  • 3 tangkai cili merah
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 1/2 cm halia
  • 2 1/2 cm kunyit hidup
  • 10 biji buah keras
  • 1 sudu teh halba

Baca Juga : Resepi Ayam Hutan Masak Kicap Mudah dan Sedap

Cara-cara buat ayam percik:

  1. Masukkan bahan kisar dan santan dalam satu periuk besar. Kacau dan didihkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, serai dan lengkuas. Kacau hingga ayam disalut dengan kuah.
  3. Masukkan garam dan gula dan renehkan selama 30 minit.
  4. Kacau dan balik-balik ayam selalu.
  5. Keluarkan ayam daripada kuah dan panggang ayam selama 10 minit sambil dilumur dengan kuah.
  6. Letakkan ayam panggang di atas pinggan.
  7. Kembalikan periuk ke atas api sederhana dan pekatkan kuah sambil di kacau sehingga menyalut ayam apabila di tuang ke atasnya.
  8. Angkat kuah dan siram ke atas ayam.

hmmm so delicious. Resepi ni elok dihidangkan dengan nasi putih or salsa tomato. Kerana saya suka tomato saya kongsikan pulak resepi salsa tomato kat bawah ni yer.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Peanut Butter Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Salsa Tomato :

  • 4 biji tomato muda
  • 1 biji bawang besar – dipotong dadu
  • 1 biji capsicum hijau
  • 3 tangkai cili merah – dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar – dicincang
  • 5 biji limau kasturi – diambil jusnya
  • 1 sudu kecil lada hitam – dikisar
  • Garam secukup rasa

Cara Membuat

  1. Masukkan semua bahan di dalam mangkuk.
  2. Tuangkan jus limau dan gaulkan rata.
  3. Masukkan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
  4. Hidangkan bersama ayam percik.

Itulah resepi nya. Sehat betul resepi ni. Tak boleh teman lewatkan and shut try at home yer. Oke sekian resepi ayam percik chef wan. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Perak Mudah dan Paling Sedap

Leave a Reply