Resepi Ayam Paprik Tomyam Mudah dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua. Terima kasih telah visit blog sederhana saya ni. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi ayam paprik tomyam. Resepi tu sangat famous and sedap. Sapa korang tak pernah cuba masakn ni. Sikit atroy resepi ni jadi menu andalan buat saya dan friends kalau sampai di kedai ayam. Fikir kejap and choose ayam paprik tomyam. From the story saya mulai belajar masak tu resepi. Penuh trial and error pasti nya. Cuba-cuba banyak kali Alhamdulillah saya dah ahli masak resepi ni. Oleh itu saya nak cuba kongsikan my secret resepi to rakan semua. Oke langsung ja saya kongsikan resepi tu.

Resepi Ayam Paprik Tomyam Mudah dan Sedap

Bahan- Bahan Ayam Paprik Tomyam :

  • 5 ulas bawang Putih, 5 biji bawang Merah dan 1 Biji Bawang Besar di potong Bulat
  • 1/2 Inci Halia
  • 7 Helai daun limau purut
  • 3 Batang Serai
  • 1 bungkus jagung muda
  • kubis bunga
  • 1 batang carrot
  • 2 biji buah tomato
  • 4 biji lada kecil
  • 1 sudu tepung jagung
  • 2 kuib tom yam knor
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji limau nipis
  • 1/2 kilo ayam segar di potong kecil-kecil

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Mudah and Sedap

Cara-cara penyediaan Ayam Paprik Tomyam :

  1. Bawang putih, bawang merah, halia, serai dan 5 helai daun limau purut dimesin hingga halus.
  2. Kemudian tumiskan semua bahan tadi sehingga naik baunya
  3. Masukkan 2 kiub tom yam dan kacau.
  4. Masukkan 2 sudu sos tiram
  5. Masukkan ayam yang telah dipotong
  6. Masukkan ½ atau 1 cawan air ( Ikut Suka )
  7. Masukkan 1 sudu tepung jagung dan kacau
  8. Potong lada kecil secara memanjang dan masukkan ke dalam kuali
  9. Masukkan kubis bunga, jagung muda dan carrot, kemudia kacau
  10. Masukkan buah tomata dan bawang Besar yang di potong bulat kemudia kacau hingga mendidih
  11. Perah 1 biji limau nipis dan kacau
  12. Akhir sekali koyakkan 2 helai daun limau purut kemudia masukkan ke dalam kuali
  13. Angkat dan hidangkan

mmmm entry sahaja saya dah rindu sangat sama masakan ni. Boleh la rakan cuba dirumah. Jangan patah semangat jika hasil belum maksimal. Bcos masakan ni asngat elok disajikan kat acara Hari Raya. Elok jugak dihidangkan waktu lunch or makan petang. My family pon suka sangat-sangat resepi ni. Oke sekian entry kali ni. Thanks for your visit and semoga berguna. Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Simple dan Sedap

Leave a Reply