Resepi Ayam Paprik Kelantan Style Simple and Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera rakan semua. Saya Kembali mewujudkan perkongsian bersama rakan semua. Perkongsian macam apa tu? Its all about perkongsian resepi ayam jom. Oke entry kali ni niat hati nak kongsi resepi ayam paprik. Ayam paprik banyak macamnya jom like a ayam paprik tomyam, ayam paprik berkuah or ala thai and ayam paprik kelantan style. Nah saya nak kongsikan resepi ayam paprik kelantan style tu. Buat rakan rakyat Kelantan pasti tak asing with resepi ni coz famous kali di Kelantan. First time saya cuba masak resepi ni sikit sulit bhakan hasilnya adalah tak elok sangat. Tidak sesuai dipanggil masakan. Oleh itu buat rakan still learning by ding ye like saya. But recently saya dah ahli dalam masak ayam paprik kelantan style ni. Oke simak jom bahan-bahan and cara-cara masak nye.

Resepi Ayam Paprik Kelantan Style Simple and Sedap

Bahan-bahan Resepi Ayam Paprik Kelantan Style ( 2 orang )

  • 1/2 ekor ayam

Bahan untuk di kisar

  • 1 inci kunyit
  • 2 batang serai
  • 10 biji cili padi
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas sedikit belacan

Baca Juga : Resepi Ayam Paprik Berkuah Ala Thai Simple dan Sedap

Bahan untuk hias

  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
  • sedikit garam, gula dan perisa
  • 1 keping asam keping

Cara-cara Masak Ayam Paprik Kelantan Style :

  1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik.
  2. Lumurkan dengan sedikit garam.
  3. Goreng ayam sehingga separuh masak
  4. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing
  5. Masukkan ayam, asam keping, daun limau purut, bawang besar, garam, gula dan perisa serta sedikit air.
  6. Masak sehingga ayam masak sepenuhnya

MMM so yummy. respi tu saya masak buat 2 orang, so buat rakan nak masak banyak siapkan bahan-bahan lebih banyak ye. Masakn ni sangat elok buat rakyat kelantan so rakan must try at home. Dont give up if hasilnya tak sesuai harap. Keep try. Oke sekian entry kali ni, semoga berfaedah buat rakan. And Selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Percik Putih – Menu Istimewa Untuk Majlis Berbuka Puasa

 

Pencarian Resepi:

Leave a Reply