Resepi Ayam Paprik Campur Simple dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera Semua Rakan. Rakan masih berpusing dengan idea masakan?? Inget la resepiayamsimple.com. In here saya nak berkongsi resepi simple and spesial. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi paprik campur. Dah terbayang blm wujud masakan paprik campur? Pasti nye enak and sedap jom. Becoz resepi ni mengandungi bahan-bahan like a ayam, sotong, udang and daging. Nah Bahan-bahan tu pasti sedap if dimasak. Selain tu bahan-nahan ni mengandungi banyak faedah but remember for rakan with rekod perubatan hipertensi jangan sering makan ni ye. But boleh la sekali dua kali kau cuba nikmatnya masakan ni. Mula-mula jumpa masakan ni when saya berlibur kat pesisiran pantai. In salah satu kedai saya jumpa ni masakan. Then saya nak ketahui resepi nye from chef kedai yang baik hati lagi handsome. :3… Oke jom tanpa banyak cakap langsung sahaja saya kongsikan resepi nye. Simak jom.

Resepi Ayam Paprik Campur Simple dan Sedap

Bahan-bahan Resepi Ayam Paprik Campur :

  • Hirisan ayam, sikit udang, sotong atau daging rebus
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato
  • sedikit kicap manis/masin
  • sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda, suaikan selera)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4-5 biji cili padi (diketuk)

Baca Juga : Resepi Ayam Kung Pao Istimewa untuk Keluarga Tercinta

Cara-cara Masak Resepi Ayam Paprik Campur :

  1. Goreng Ayam, udang, sotong dan daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau.
  3. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati.
  5. Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya. Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
  6. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
  7. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

Hmmm sedap nyeerrr. Resepi biasa kat andalan when saya kekosongan idea masak-masak. Hidangan ni pon jadi favorite in my family. KAt kedai macam samping jalan banyak jual ni resepi but masakan sendiri punya rasa bahagia sendiri. Ssaya yakin rakan bisa masak resepi ni. Oke sekian entry kali ni semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Paling Sedap Wajib Cuba

 

Leave a Reply