Resepi Ayam Masak Serai Sheila Rusly Simple dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua teman. Apa Khabar hari ni? Semoga healthy always ya. Oke saya nak kongsikan resepi puan Sheila Rusly chef celebrity. Kerana i have a book recipes from Sheila Rusly. Mohon berkongsi disini Sheila Rusly. Saya nak kongsikan resepi ayam masak serai sheila rusly. Sheila rusly tu dah banyak keluarkan buku resepi. Saya pon punya buku resepi banyak yang dikeluarkan sheila rusly. Supaya bermanfaat saya nak kongsikan resepi disini but saya suai kan dengan selera saya and my family. Bcoz kalau nak ikuti resepi from the book of recipes dah banyak yang buat. Oke langsung sahaja semak resepi nya.

Resepi Ayam Masak Serai Sheila Rusly

Bahan-bahan Ayam Masak Serai Sheila Rusly 

  • Sediakan Ayam suai hidangan orang – digoreng
  • Bawang putih – ditumbuk
  • Bawang merah – ditumbuk
  • Kunyit hidup – ditumbuk [saya pakai kunyit serbuk je]
  • Halia – ditumbuk
  • Serai – ditumbuk
  • Cili padi – digiling or ditumbuk
  • Santan
  • Minyak
  • Garam & gula secukup rasa

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Black Pepper Mudah dan Istimewa

Cara-cara Membuat Ayam Masak Serai Sheila Rusly 

  1. Panaskan minyak dan tumiskan serai, halia, kunyit, bawang putih, bawang merah hingga garing.
  2. Kemudian masukkan cili padi yang dah digiling atau ditumbuk.
  3. Selepas itu masukkan santan dan sedikit air.
  4. Letakkan garam & gula secukup rasa.
  5. Masukkan ayam dan masak hingga kering. Kalau nak berkuah jangan keringkan sangat.

Itulah bahan-bahan and cara-cara membuat ayam masak serai ala sheila rusly with me version. Resepi ni elok teman hidangkan saat perjamuan makan petang or makan siang. Elok pulak teman sediakan dalam lunch box anak. Jika teman search idea pasal resepi boleh la berkunjung ke blog ni or teman boleh pulak kongsikan this resepi to your facebook or media sosial lain dengan teman lain. Oke sekian kongsi resepi ayam masak serai sheila rusly ni. Semoga berfaedah untuk teman and keluarga. And Selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Merah Peanut Butter Mudah dan Sedap

Leave a Reply