Resepi Ayam Masak Merah Tomato Paling Sedap dan Mudah

resepiayamsimple.com –  Salam Sejahtera semua rakan. Selalu doa saya panjatkan buat rakan semoga healthy. Senang sekali jom rakan sehat cos bisa visit my blog dan berkongsi resepi bersama saya. Pekan lalu my husben masih cuti, malas kerja sepertinye. Oke lah tak apa saya buatkan saja masak-masak yang bisa tumbuhkan semangat my husben. But saya berpusing search resepi. Saya tanya ibu suri lain about resepi yang bisa tumbuhkan semangat. At least saya pilih resepi ayam masak merah tomato. cos my husben really love tomato :3. Sikit story saya actually dah bisa buat resepi ayam masak merah berbagai macam, kali ni saya nak kongsikan resepi ayam masak merah tomato. Sediakan bahan-bahannye rakan.  Lets try

Resepi Ayam Masak Merah Tomato Paling Sedap dan Mudah
Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Merah Tomato :

  • 1 ekor ayam – potong kecil dan goreng
  • rempah tumis – 4 sekawan
  • 3 sudu besar cili kering
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1 cawan tomato sos
  • 5 sudu besar madu
  • 5 cm halia – dimayang
  • 6-8 ulas bawang putih – dimayang
  • 10 ulas bawang merah – dimayang
  • 2 labu bawang besar – dihiris bulat
  • 1/2 cawan susu cair

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Manis Kismis Paling Sedap dan Mudah

Cara-cara Penyediaan Resepi Ayam Masak Merah Tomato :

  1. Goreng ayam hingga masak tpi jgn sampai garing sangat. Keluarkan dri kuali . Dalam kuali yg sama tumiskan rempah ratus dan bahan yg dimayang dgn 1 senduk minyak lebihan goreng ayam tadi.
  2. Kemudian tambah cili boh dan goreng hingga garing. Kemudian masukkkan pula tomato puree dan tomato sos gaul hingga sebati.
  3. Masukkan pula madu, gula dan garam. Sesuaikan rasa garam dan manisnya. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
  4. Bila sudah mendidih masukkan pula susu cair. Kecilkan api. Kacau rata. Kemudian boleh le masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang besar tadi.
  5. Biarkan sebentar hingga mendidih atau sampai kuah dan ayam sudah mesra. Boleh ditambah kismis dan daun bawang jika suka.
  6. Hidangkan buat family.

Mudah and sedap jom. Kenape tomato bcos tomato sangat elok buat kesihatan jantung. Tengok ja dalam buah tomato ada 4 bilik seperti jantung kite. Oleh itu sangat disarankan masak-masak tomato alternatif makan tomato langsung. Resepi ni sangat elok pula dihidangkan saat breakfast and makan petang. Selain tu resepi ni terbaik buat kesihatan family. Oke sekian entry kali ni and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Ayam Goreng Halia Simple dan Sedap

Pencarian Resepi:

Leave a Reply