Resepi Ayam Masak Merah Madu Ringkas dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua rakan. Senang rasa hati bisa berkongsi again bersama rakan. Buat rakan yang berpusing cari ide kat tunjuk blog ni ye. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi ayam masak merah madu. Hmmm terbayang sedapnya masakan tu. Masakan ni saya jumpa kali pertama di antara menu yang dihidangkan untuk majlis sedara. Ayam masak merah madu memang sedap, tak ragu saya nak kongsikan resepi tu. Sedara saya waktu masak ayam masak merah suka goreng dulu ayamnya, maksud boleh ketepikan untuk anak-anak yang tak makan pedas. Oke langsung sahaja saya kongsikan resepi nye. Tengok ya.

Resepi Ayam Masak Merah Madu Simple dan Sedap

Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Merah Madu :

  • 1 ekor ayam ( potong 12 )
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 5 ulas bawang merah ( blend )
  • 3 ulas bawang putih ( blend )
  • 1 cm halia ( blend )
  • 1 labu bawang besar ( potong bulat – hiasan )
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • 1 biji tomato (belah 4)
  • 3-4 sudu makan cili giling
  • 1 sk gula merah
  • 1-2 sudu makan tomato puri/sos tomato
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Minyak
  • Garam, kunyit dan Gula/perasa
  • Sedikit gajus dan daun ketumbar
  • Air

Baca Juga : Resepi Ayam Penyet Asli Original Warisan Keluarga

Cara-Cara Masak Resepi Ayam Masak Merah Madu :

  1. Ayam dibersihkan, perasakan ayam dengan garam kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan
  2. Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan cili giling dan juga gula merah tumis hingga pecah minyak
  4. Masukkan tomato puri, sos tiram dan madu. Kacau sebentar
  5. Masukkan air (jika ingin sedikit berkuah).Sesuaikan rasa (tambah garam dan gula/perasa jika perlu)Tak boleh terlalu masin sbb ayam dah diperasakan dengan garam kunyit
  6. Masukkan ayam, kacau hingga mesra dengan sos/kuah.Kemudian masukkan bawang besar, cili merah, gajus dan tomato. Kacau sebentar.
  7. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.Tutup api

Hmmm Sedap tak terkira jom. Banyak rakan and sedara kala tu tanya about resepi ni. So jawab pulak oleh sedara perempuan. Diam dalam hati saya nak catat tu resepi buat rakan semua and saya try at home. Saya yakin rakan bica cuba dirumah. Oke Sekian entry kali ni. Seemoga berfaedah and selamat mencuba :D.

Baca Juga : Resepi Ayam Kuzi Spesial

 

Leave a Reply