Resepi Ayam Masak Merah Kenduri Mudah dan Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera rakan semua semoga healthy always. Kali ni saya nak kongsikan resepi masak merah. Cuba share sikit masak-masak yang bisa bakar ni tekak. Banyak Macam resepi ayam masak merah tu and saya nak tuju lebih sempit lagi resepi ni yaitu Resepi Ayam Masak Merah Kenduri. Resepi ni berbeza dengan resepi ayam merah biasa ada milk nye jom. Awal mula dah saya cuba dulu masak 2-3 kali. Hasil pon lumayan. Rakan bisa tengok bahan-bahan dan cara-cara dibawah. Resepi ni wajar ya dihidangkan diacara kahwin. Buat rakan saya langsung ja kongsikan resepi ni.

Resepi Ayam Masak Merah Kenduri Mudah dan Sedap
Bahan-bahan Ayam Masak Merah Kenduri :

  • 1/2 ekor ayam – basuh dan tos
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 sudu sos cili
  • 4 sudu sos tomato
  • 4 sudu cili kisar
  • 2 biji tomato- potong 4

Bahan Hiris :

  • 3 biji bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 1 inci halia – hiris

Bahan Kisar :

  • 2 biji bawang besar – kisar
  • 2 ulas bawang putih – kisar
  • 1 inci halia – kisar

Baca Juga : Resepi Ayam Buttermilk Mudah dan Sedap

Cara-cara Ayam Masak Merah Kenduri :

  1. Gaul ayam dengan kunyit dan sedikit garam.. Bagi rata je
    Kemudian goreng separuh masak..
    Kalau kita goreng bagi betul-betul masak, keras pulak ayam tu nanti
    Kalau kita goreng separuh masak, ayam akan jadi lembut sebab separuh lagi dia akan masak dengan kuahnya..
  2. Setelah itu, tumis bahan hiris, kulit kayu manis dan bunga lawang
    Tumis sekadar bagi bawang tu layu tau..
    Bukan tumis sampai hanget.. Kang ada yang tak makan pulak.. Hehehe
  3. Masukkan bahan kisar
    Kacau lagi bagi rata
  4. Masukkan cili kisar, sos tomato dan sos cili
    Gaul sampai rata dan pecah minyak
  5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi
    Gaul rata.. Bila nampak kuah dah agak kering, masukkan air dan biar ia mendidih
    Untuk pekatkan kuah, boleh masukkan sedikit santan ya

Dah finish masaknya. Saya share masak ni baut rakan supaya rakan bisa mencuba dirumah. Tak perlu risau soal hasil. Keep try try try focus focus focus. Saya yakin rakan mampu membuatnya at home. Oke sekian entry kali ni and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Penyet Simple dan Sedap

Pencarian Resepi:

Leave a Reply