Resepi Ayam Masak Kicap Manis Kismis Paling Sedap dan Mudah

resepiayamsimple.com – Salam sejahtera semua rakaaan. Pastilah rakan healthy always. Hari ni rakan nak masak apa? Still search ide masak-masak buat hari ni esok and seterusnye? Oke rakan berada di blog yang tepat cos in here saya nak kongsi macam-macam resepi berdasar pengalaman pribadi. Entry resepi kali ni saya nak kongsikan resepi ayam masak kicap. But ayam masak kicap dah biasa. Oleh itu saya nak kongsikan resepi ayam masak kicap manis kismis. Awal mula saya cuba ni resep always tak behasil. Namun tak sepatutnya saya menyerah. Saya terus fight and alhamdulillah saya bisa masak resepi ni and sesuai selera my family. Niat hati nak kongsi respi tu buat rakan. Oke tanpa banyak cakap nilah resepi tu jom..


Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Kicap Manis Kismis :

  • 1 ekor ayam sederhana besar – dipotong 16 ketul
  • 1/4 cawan kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap lemak manis (MA guna kicap Jalen)
  • 12 biji bawang merah – dihiris halus
  • 8 biji cili padi – diketuk
  • sekeping asam gelugur

Bahan Rempah Kering:

  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1/2 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu kecil ketumbar

Bahan-bahan kisar :

  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 tangkai cili kering – dibuang biji & direbuskan sebentar supaya lembut utk diblander
  • 1″ halia
  • 1/4 cawan kismis hitam (MA guna kismis biasa je) ( kalau tak mahu guna kismis boleh digantikan dengan gula merah)

Baca Juga : Resepi Ayam Kukus Halia Paling Sedap dan Mudah

Bahan Rempah tumis :

  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Cara-cara Penyediaan Resepi Ayam Masak Kicap Manis Kismis :

  1. Sangaikan bahan rempah kering terlebih dahulu. Sejukkan & kisar hingga halus.
  2. Panaskan 2 senduk minyak, masukkan bawang merah yang dihiris, goreng hingga keperangan menjadi bawang goreng. Angkat & ketepikan.
  3. Kemudian gorengkan ayam separuh masak dengan menggunakan minyak yang sama. Ketepikan ayam yang telah bergoreng tadi.
  4. Dengan minyak yang sama juga, tinggalkan 1 senduk sahaja, masukkan bahan rempah tumis & gorengkan hingga wangi. Masukkan bahan kisar – kacau sebatikan & biarkan 3 minit.
  5. Masukkan bahan rempah kering & gaul sebati – biarkan 5 minit dengan api yang kecil (tambah sedikit air jika perlu).
  6. Masukkan ayam, asam gelugur, kicap pekat & lemak manis serta cili padi. Kacau hingga sebati & kuah agak pekat.
  7. Rasakan manis masinnya, tambahkan gula/garam jika perlu.
  8. Bila kuah dah agak kering, masukkan bawang goreng. Gaul sebati sebelum ditutup api.

Sedap benar ni masakan. Buat rakan dont give up. Sediakan bahan and lets try. resepi ni sangat patut dihidangkan buat family terkasih. Oke sekian entry kali ni and semoga berfaedah. Selamat mencuba. :3

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Berempah Mudah dan Lazat

Leave a Reply