Resepi Ayam Masak Kicap Cili Kering Paling Simple and Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera rakan semua. Dah lama niat hati nak kongsikan resepi satu ni. Coz saya yakin rakan pasti gemar masakan ayam satu ni. Masakan tu Ayam masak kicap cili kering. Resepi ayam masak kicap banyak jenis jom. Mulai dari ayam kicap berkuih, ayam kicap pekat, ayam kicap berempah and yang satu ni tak kalah sedap and pedas nya yaitu ayam masak kicap cili api. resepi ni saya jumpa pertama kat kedai sekitar my town. Saya sengaje masuk dapur kedai tu buat tengok bahan apa ja yang perlu di siapkan. And then i try at home and Alhamdulillah hasil terbaik. My hubby gemar snagat sma masakan ni, But my son tak kuat tahan pedasnya masakan ni. hehe
Oke tanpa banyak story sya kongsikan resepi ayam masak kicap cili kering tu. Semak resepi nya jom.

Resepi Ayam Masak Kicap Cili Kering Paling Simple and Sedap

Bahan-bahan Resepi Ayam Masak Kicap Cili Kering :

Bahan-bahan Ayam

  • 1 keping dada ayam
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 2 sudu besar sos tiram

-Perap semua bahan ni selama 15 minit kemudian goreng. Tak perlu garing ye kawan2

Bahan Sos

  • 1/4 stok ayam
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu sos cili
  • 1 sidi gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sdkit air)

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Mudah dan Paling Sedap

Bahan Tumis

  • 8 tangkai cili kering – potong
  • 2 biji bawang putih – dadukan
  • 2 cm halia – hiris

Bahan Lain-lain

  • Cili hidup – potong dadu
  • Bawang besar – potong dadu

Cara-cara Penyediaan Resepi Ayam Masak Kicap Cili Kering

  1. Panaskan minyak, boleh campur minyak bijan jika suka, Masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau
  2. Masukkan cili kering. Goreng sehingga cili agak garing.. Hati2 jangan sampai hangus ye
  3. Masukkan stok ayam dan bahan sos
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung… Kacau sebati hingga kuah memekat
  5. Masukkan ayam, bawang dan cili hidup
  6. Bila semua dah sebati boleh tutup api dan hidangkan

mmm sedap nyerr. Tak kuat my tekak terbayang nikmat and pedasnya masakn ni. Buat rakan yang tak gemar masakn pedas bisa choose kurangkan bahan cili or sos cili. Resepi ayam masak kicap cili kering ni sangat elok dihidangkan saat perayaan hari raya seperti idul fitri or ramadhan. Oke sekian entry kali ni, see you next post and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Ayam Sos Tiram Simple

Leave a Reply