Resepi Ayam Masak Kari Paling Sedap dan Mudah

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua. Semoga teman disini sihat selalu. Jumpa kemabli dengan saya untuk berkongsi resepi bersama teman semua. Kali ni saya nak kongsikan resepi ayam masak kari. Kat sini bilang ayam masak kari but if you in pantai timur panggil gulai ayam untuk resepi ni. Resepi ni dah banyak varian or macamnya. Oleh tu saya kongsikan resepi ala saya ni. Sikik modification from my book resepi. Oke untuk banyak ibu suri saya kongsikan resepi ni. Semak Jom.

Resepi Ayam Masak Kari Paling Sedap dan Mudah

Bahan – bahan :

  • 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  • 2 biji kentang (potong dadu)
  • 6 ulas bawang merah (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (hiris halus)
  • 4 cm halia (hiris halus)
  • Bunga lawang
  • Bunga cengkih
  • Kulit Kayu Manis
  • Buah Pelaga
  • Daun kari
  • 1 biji santan kelapa
  • 2 paket rempah kari ayam babas yang kecil
  • Gula sikit
  • Garam secukup rasa

Bahan A

  • Sediakan bawang merah, bawang putih dan halia untuk ditumis

Bahan B

  • Sediakan bawang merah, bawang putih dan halia untuk ditumbuk

Baca Juga : Resepi Ayam Stim Halia Paling Sedap dan Mudah

Cara – cara :

  1. Tumis Bahan A sehingga separuh garing
  2. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
  3. Masukkan pula Bahan B bersama – sama dengan serbuk kari. Gaul sehingga naik minyak atau garing. Selepas tu masukkan daun kari. Kalau kering sangat, tabah sedikit air.
  4. Masukkan ayam dan sedikit air. Biar sehingga mendidih selepas tu masukkan kentang pula.
  5. Bila kentang dah sedikit empuk, anda boleh masukkan santan.
  6. Akhir sekali masukkan garam, kalau pekat sangat tambah air sedikit. Pastu pelankan api sampai naik minyak.
  7. Siap untuk dihidang dan makan dengan nasi putih panas.

Tips

  • Tumis rempah dengan api yang pelan dan biar sampai betul2 garing
  • Guna banyak bawang merah dan rempah
  • Kentang akan pekatkan kuah, so kalau nampak macam pekat sangat..anda boleh tambah air
  • Kentang serap air dan garam, pastikan anda letak garam akhir sekali.
  • Jangan terus letak air dengan banyak, letak sedikit demi sedikit. (1/2 cawan)

Oke tu la bahan-bahan and cara nya yer. Kalau nak da pertanyaan silakan komentar di bawah ja. Resepi ni biasa dihidangkan dalam majlis-majlis yang ada dirumah. Kerana memang banyak orang gemar resepi ni. Selain tu elok pulak teman hidangkan saat makan petang. Sangat elok menambah kemesraan in family. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kari ni. Semoga berfaedah untuk teman and sampai jumpa di kongsi resepi berikutnya. Selamat mencuba 😀

Baca Juga : Resepi Ayam Percik Chef Wan Paling Sedap dan Mudah

Leave a Reply