Resepi Ayam Masak Kari Kering Mudah dan Lazat

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua teman. Semoga hari ni dah menjemput rezeki berganda and semoga sihat selalu. Kali ni saya nak kongsikan resepi ayam masak kering. Sikik bosan dengan masakan berkuah so saya kongsikan resepi ni. Ayam masak kari kering tu ramai jadi kegemaran rakyat Malaysia kerana memang sedap and lazat buat kunyak-kunyak again. Sediakan bahan-bahan seperti dibawah and lets try. Jom semak bahan and cara-cara resepi nya.

 

Resepi Ayam Masak Kari Kering Mudah dan Lazat

Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
  • Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
    Angkat dan toskan.

Cuba Juga : Resepi Ayam Masak Stim Ala Cina Mudah dan Sedap 

Bahan-bahan Lain :

  • 7 biji bawang merah ~ dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
  • 1 – 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dengan sedikit air
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • jus asam jawa
  • garam
  • gula ~ jika suka (optional)

Cara-cara Penyediaan :

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
  2. Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
  3. Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
  4. Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan sos tiram, baki air, jus asam jawa, garam dan gula.
  6. Kacau2 dan masukkan ayam.
  7. Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat.
  8. Angkat dan hidangkan panas-panas.

Itulah bahan-bahan and cara-cara memasak ayam masak kari kering. Bahan-bahan saya pon seadanya and bila perlu pegi kat shop in market mudah dapat bahan tu. Resepi ni elok dihidangkan saat makan petang bersama family tercinta supaya menambah kemesraan. Boleh la teman try like i. Kerana mencuba resepi baru memang senang terbaik. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kering ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba 😀

Cuba Juga : Resepi Ayam Goreng Tepung Rangup dan Mudah

 

Leave a Reply