Resepi Ayam Masak Halia Simple dan Sedap

resepiayamsimple.com  Assalamu’alaikum. Alhamdulilah, bersyukur saya ke hadrat Allah SWT, kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya entry lagi resepi nak kongsikan buat rakan semua. Pasti saya nak kongsikan resepi simple and sedap ditekak rakan. Yap resepi ayam masak halia simple dan sedap. Sikit stroy ayam tu banyak manfaat buat badan anak and dewasa. Selain tu masak ayam dengan tepat pun mudah dicuba. Rakan silahkan tengok banyak macam diluar yang menjual masak-masak ayam. Oke langsung je saya nak kongsikan resepinya.

Bahan-Bahan Resepi Ayam Masak Halia :

  • 1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1/2 cawan air*
  • 1 sudu kecil tepung jagung*(*dibancuh bersama)
  • 1 sudu kecil lada hitam – ditumbuk kasar
  • 1 pokok daun bawang/sup – potong pendek
  • 1 biji buah tomato – belah 4
  • 1/2 btng carrot – ptng kecil
  • minyak utk menumis
  • garam dan sedikit gula

Bahan Hiris

  • 5 cm halia
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili merah
  • 4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah

 

Cara-Cara Penyediaan :

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
  2. Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
  3. Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
  5. Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
  6. Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.

Sedap tak terkira kan. Hidangan ini amat elok disajikan buat family terkasih. Spesial buat Ibu Mertua yang hendak visit at home. Selain tu faedah daging ayam banyak tuk kesihatan badan. Antaranya daging ayam tu mengandungi zink yang dapat mempertahankan nafsu makan, Selain tu ada pun fosfor and kalsium terkandungi di dalam daging tu dapat menguatkan tulang. Namun jangan rakan hidangkan untuk family yang berpenyakit kolesterol coz daging ayam tu punya kolesterol. Oleh itu cakap-cakap rakan dalam masak buat siape and untuk ape. Oke sekian entry kali ni lain waktu saya sambung lagi dengan resepi lainnya. Rakan cuba tu resep diatas je. Oke Selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Kukus Simple dan Sedap

Leave a Reply