Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Mudah and Sedap

resepiayamsimple.com –  Salam Sejahtera semua. Semoga rakan in healthy always. For mak-mak muda dah jadi suri rumah suka hilang ide buat masak-masak kan. Kacau lagi kalau tak bisa masak. Oleh itu saya nak kongsikan banyak macam resepi disini. Tak usah malu cos kat sini kite berlajar bersama. Oke entry kali ni berkait dengan orang Cina Ringkas. Resepi Ayam Halia ala China. Resepi ni saya dapatkan kat salah satu majalah langganan saya. Saya try dah tu resepi. Firt time hasil tak puas dan tak sedap. My Hubby pon tak suka masakan saya. BUt saya tak patah semangat. Saya try and error selalu tu masak. Alhasil now My hubby suka sangat-sangat sama masakan ni. Oleh itu saya kongsikan Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style spesial buat rakan.

Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style Mudah and Sedap

Bahan-bahan Ayam Masak Halia Chinese Style :

  • Setengah ekor ayam – potong sederhana size

Bahan perap (selama 20 minit)

  • 3 sudu besar kicap manis
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 6cm halia – diblend
  • 1 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 6cm halia (dihiris pajang2)
  • serbuk lada hitam
  • bawang besar potong bulat (untuk hiasan)
  • cili merah

Baca Juga : Resepi Ayam Halia Berlada Hitam Mudah dan Sedap

Cara Penyediannya Ayam Masak Halia Chinese Style:

  1. Bersihkan ayam, perap dengan bahan perapan selama 20 minit atau lebih
  2. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis halia sehingga garing. Kemudian masukkan bawang besar & bawang putih
  3. Masukkan ayam yang telah diperap tadi. Masak hingga ayam empuk. Jika suka berkuah boleh lah tambahkan air
  4. Masukkan garam & gula secukup rasa. Masukkan juga cili potong, bawang potong & serbuk lada hitam
  5. Sedia dihidangkan… Sedap makan panas-panas! Wallaa…

Sedap nyerr. Hidangan chinesse style ni banyak dimasak orang china Malaysia. But awal mula saya tak tahu pasti sejauh mana kebenaran hidangan ni. Asal mudah dan sedap rakan wajib try at home. Hidangan ni sangat elok buat lunch or makan petang. My hubby and son sering request buat masak ni kat makan petang. Oke sekian entry kali ni. Semoga banyak guna and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Ayam Masak Kicap Berkuah Simple dan Sedap

Pencarian Resepi:

Leave a Reply