Resepi Ayam Kicap Berkuah Kegemaran Hari Raya Aidilfitri

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua rakan. I hope you in healthy always. Senang rasa hati bisa berkongsi kembali bersama rakan. Entry kali ni saye nak kongsikan resepi ayam kicap berkuah. Kenape? kerana memang sedap masakan tu. Selain tu resepi ayam berkuah jadi kegemaran banyak orang kat sini. Awal mula jumpa resepi ni dah pasti saat raya kecik dulu. Saye always kegilaan dengan resepi ni. Oleh itu waktu kecik dulu saye sering bantu masak-masak resepi ni. Oke lah tanpa banyak cakap buat rakan yang meh belajar masak-masak saye kongsikan resepinya. Tengok jom.

Resepi Ayam Kicap Berkuah Hidangan Kegemaran Hari Raya Aidilfitri

 

Bahan-Bahan

  • 1/2 ekor ayam
  • 6 tangkai cili padi potong
  • 2 bahagian kicap manis secukup rasa
  • 2 sudu besar sos tiram garam dan kunyit
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inchi halia
  • 1 ulas bawang besar – hiris nipis
  • 1 batang serai – diketuk tumbuk hingga halus bahan bertanda

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Noxxa Paling Sedap wajib Cuba

Cara Penyediaan

  1. Mula-mula potong ayam menjadi bahagian kecil kemudian bersihkan. lepas tu gaul ayam dengan kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam yang sudah digaul tadi hingga separuh masak kemudian ketepikan.
  3. Tumis bahan yang sudah ditumbuk tadi bersama serai dan bawang besar yang sudah dihiris nipis hingga harum dan warnanya kekuningan.
  4. Kemudian masukan ayam bersama, sedikit air, kicap, chili padi, dan sos tiram. kacau sekejap dan biarkan ayam hingga menjadi empuk.
  5. Akhir sekali, kacau dan tutup ayam biarkan lebih kurang 5 – 7 minit dan ayam siap untuk dihidangkan.

Hmmm mudah dan sedap nyerr. Resepi ni elok dihidangkan hari raya aidilfitri. Tak hari raya aidilfitri pon boleh kerana memang sedap benar masakan ni. Buat rakan yang sudi berkongsi boleh la cuba resepi ni at home. Kerana masak sendiri punya kepuasaan hati. Actually saye pon tak ahli memasak but saye suka cuba resepi baru. hehe.. Oke sekian entry resepi ayam kicap berkuah ni. Semoga berfaedah and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Nasi Ayam Simple yang Paling Sedap

Leave a Reply