Resepi Ayam Halia Madu Paling Nikmat and Sedap

resepiayamsimple.com – Salam Sejahtera semua rakan. Keep healthy ye. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi ayam haila madu. Resepi ni bahan-bahan dasar macam buah lemon. Resepi ni juga sangat bagus buat wanita berdiet. Buat rakan yang still berpusing choose resepi saya nak rekomendasi resepi ayam halia madu bcos sangat nikmat sedap and bisa buat berdiet. Selain tu masakn halia madu ni bagus untuk membuang angin dalam badan rakan. Oke tanpa banyak cakap langsung sahaja saya kongsikan resepi ye la.

Resepi Ayam Halia Madu Paling Nikmat and Sedap

Bahan-bahan Resepi Ayam Halia Madu :

  • isi ayam yang dipotong kecil2-diperap dengan jus lemon sekejap
  • 1 biji bawang besar- dihiris
  • 3 ulas bawang putih-dihiris
  • 3 cm halia muda- dihiris
  • 1 biji cili merah -dihiris
  • 1 btg carrot-dipotong
  • sedikit brokoli
  • 1 sudu makan madu
  • 1 sudu makan sos tiram
  • secubit garam
  • dan secubit serbuk lada hitam
  • sikit minyak zaitun utk menumis

Baca Juga : Resepi Ayam Penyet Mudah dan Paling Sedap

Cara-cara Penyediaan Resepi Ayam Halia Madu :

  1. Bawang besar, bawang putih dan halia ditumis terlebih dahulu sehingga wangi dan sedikit layu.
  2. Kemudian masukkan isi ayam…gaulkan dengan bahan tumis sekejap…masukkan sedikit air…tutup sekejap.
  3. Masukkn carrot dan brokoli. gaul rata….masukkan pula sos tiram, madu, garam dan serbuk lada hitam dan cili merah….
  4. Gaul2 sekata…sesuaikan rasa..agak2 ayam dah masak boleylah tutup api….
  5. Hidang panas2 sgt sedap…

Hmmm Sedap simpel lagi menyihatkan and mengenyangkan. Jangan lupak buat berkongsi resepi dengan rakan lain dengan share this resepi. Resepi ni pertama saya jumpai di kedai-kedai. Waktu tu my hubby lagi sakit kemasukan angin badan. Saya carikan masakan ayam halia madu di kedai and Alhamdulillah my hubby sihat again after eat that masakan. Oleh itu saya kongsikan buat rakan resepi ni. Oke sekian entry kali ni selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Isi Ayam Masak Halia yang Sedap

Leave a Reply