Resepi Ayam Halia Berlada Hitam Mudah dan Sedap

resepiayamsimple.com –  Assalamualaikum. Salam Sejahtera semua. Semoga korang healthy always. Entry kali ni saya akan kongsikan resepi ayam masak halia. But with sikit modification. Banyak macam actually modification dengan resepi ni and then i choose lada hitam. Idea masak resepi ni muncul waktu bercakap-cakap bersama salah satu best freind. Rakan tu suggest buat ayam halia masak lada hitam. Saya tengok bahan-bahan serta cara-cara di majalah. Saya try and error banyak kali. Oleh otu niat hati nak kongsi pengalaman resepi dengan rakan. Dari banyak try and error saya dapat masak resepi ni with max result yang sedap nyeeer and mudah. Jomlah saya langsung ja kongsikan resepi ayam halia berlada hitam yang mudah dan sedap.

Resepi Ayam Halia Berlada Hitam Mudah dan Sedap

Bahan-bahan Ayam Halia Berlada Hitam :

  • 6-7 ketul ayam – digoreng separuh masak
  • 10 ulas bawang putih – diketuk sahaja
  • 1 labu bawang merah – dihiris
  • 2 inci halia muda – dihiris
  • 1 sdb sos tiram
  • 1/2 ketul kiub ayam
  • 1 sdk lada hitam biji – nak guna serbuk pun boleh, tapi kurang pedas.
  • Sedikit air sebagai kuah
  • Perasa garam dan gula

Baca Juga : Resepi Rendang Ayam Kelantan Mudah dan Sedap

Cara-cara Penyediaan Ayam Halia Berlada Hitam:

  1. Ketepikan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi
  2. Tumis bawang putih, separuh hirisan bawang besar dan halia dengan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
  3. Masukkan sos tiram, dan sedikit air.
  4. Masukkan kiub ayam, dan biarkan seketika sehingga kuah mendidih.
  5. Masukkan ayam, kacau rata. Biarkan seketika sehingga ayam betul masak.
  6. Taburkan serbuk lada hitam, perasakan dengan rama dan sedikit gula.
  7. Akhir sekali, masukkan lebihan hirisan bawang besar, kacau rata. Tutup api, dan angkat, hidangkan.
  8. Hias dengan daun sup dan daun bawang.

Bukan mudah and sedap nyerr. Masakan ringkas ni sesuai untuk malam minggu or weekend with family. Elok jugak jika dihidangkan pada Hari Raya. My family jugak teramat sangat suka masakan ni cos sedapnya buat tekak tak tahan kalau tak cepat kunyah-kunyah. Saya yakin rakan siap mencuba resepi ni at home. Jangan lupa siapkan dulu bahan-bahan and lets cook. Oke sekian entry kali ni. Semoga banyak guna buat rakan and selamat mencuba.

Baca Juga : Resepi Ayam Pandan Thai Istimewa

Pencarian Resepi:

Leave a Reply