Resepi Ayam Goreng Perap Simple dan Lezat

resepiayamsimple.com – Menu semalam, simple , wangi dan sedap. So tu yang try untuk lauk sanak sodara. Memang siok buat ayam goreng cam ni, tapi bahana nya kuali cap ayam ku itu. Terima kasih daun keladi buat mom punya resepi ini. Kali ini saya ingin berbagi resepi ayam goreng perap yang simple dan lezat ini. Kerana tiap kali masak ini, banyak yang suka di home. Resepi ini sangatla simple, dan tak perlu pusing untuk mecubanya. Mari kita mulai yaa…

 resepi ayam goreng perap

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam (size kecil) – potong2
  • 3 biji bawang merah – tumbuk/blend
  • 5 biji bawang putih – tumbuk/blend
  • 1 batang serai – resepi asal xde – tumbuk/blend
  • 3 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan sos tiram
  • garam – jika perlu

Baca juga: Resepi Ayam Halia Madu Paling Nikmat and Sedap

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan dan perap sekurang2nya 2-3jam.
  2. Lagi lama lagi sedap.
  3. Kemudian goreng dengan minyak panas hingga ayam masak.

Bagimana? bisa kan? resepi ayam goreng perap ini sangat simple jadi kita bisa mencuba masak di home. Dan tak lupa kasihlah nasi supaya tambah nikmat dan kenyang. Saya yakin keluarga semua suka sama resepi ini. Apalagi dibuat dengan penuh kasih sayang.. hehe,,oke jangan lupa ya selalu stay di kongsi resepi ini.. Selamat mencuba yaa 😉

Baca jugaResepi Ayam Penyet Mudah dan Paling Sedap

Leave a Reply